Haber

AK Parti’nin ‘ötanazi’ adımı muhalefette kabul görmedi: Değişen bir şey yok

ANKARA – Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin TBMM komisyonu görüşmeleri 5’inci madde ile devam ediyor.

Sokak köpeklerinin ‘ötanazi’ ile öldürülebilmesini düzenleyen 5’inci madde başta olmak üzere tüm maddeler üzerinde müzakereler gün boyunca devam etti. AK Parti, 5’inci maddedeki ‘ötanazi’ ifadesi yerine Veterinerlik Kanunu’nun ilgili maddesindeki hükümlere atıfta bulunularak bu kanundaki hükümlerin uygulanacağı bir değişiklik önergesi hazırladı.

YENİ TEKLİF: YEREL YÖNETİMLERCE ÖTANAZİ YAPILIR

Komisyonda görüşülen teklifin 5’inci maddesinde şu ifadeler kullanılıyordu: “Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır. Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde ilgili yerel yönetim tarafından sahipsiz hayvanlara ötanazi yapılabilir.”

Mevcut Veterinerlik Kanununa atıfta bulunulan AK Parti değişiklik önergesinde de şu ifadeler kullanıldı: “Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlıği için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışlari kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağliğı, Gida ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

ATIF YAPILAN KANUN MADDESİ

Değişiklik önergesinde atıf yapılan Veterinerlik Kanunu’nun ilgili maddesi ise şöyle:
“Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,
a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.

‘ÖTANAZİ ÇIKARILMIŞ GİBİ YAPILIYOR’

Hayvan hakları savunucuları ve STK temsilcileri, değişiklik önergesi ile ‘ötanazi ifadesinin çıkarılmış gibi yapıldığını’ ancak mevcut yasadaki ötanazinin kapsamının genişletildiğini ve tehlikenin devam ettiğini söyledi.

UZMANLAR: ÖNERGE ÖTANAZİYİ KALDIRMIYOR, DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Veterinerlik Kanunu’nda ötanazinin yasak olduğunun ve veteriner hekimin uygun bulması halinde sadece hasta, kuduz vs hayvanlara uygulanabileceğini hatırlatan STK temsilcileri, bu teklifte yapılan değişiklikle mevcut kanundaki ötanazinin kapsamının genişletildiğini muğlaklaştırıldığını ve yoruma açık hale getirildiğini ifade etti.

KÖPEKLER İÇİN ÖLÜM TEHDİDİ KALKMIYOR

Veterinerlik Kanunu’ndaki ‘… insan ve hayvanların hayatı ve sağlıği için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen’ ifadesinin her belediye, her veteriner ve her birim tarafından farklı yorumlanabileceğini belirten uzmanlar, AK Parti’nin değişiklik önergesinin bu haliyle köpekler için ölüm tehdidini kaldırmadığını, teklifte olumlu bir değişiklik olmadığını söyledi.

MUHALEFET: TEKLİF TÜMDEN ÇEKİLMELİ, EKİM’DE YENİDEN GÜNDEME ALINMALI

Teklifin tüm maddelerinin sorunlu olduğunu ve yeniden kaleme alınması gerektiğini savunan muhalefet partileri ise teklifin geri çekilmesini ve ekimde nitelikli bir çalışmayla yeniden gündeme alınmasını istedi. AK Parti’nin değişiklik önergesinin de düzenlemede bir fark yaratmadığını savunan muhalefet temsilcileri, ‘mevcut durumda itirazlarımızı giderecek bir düzenleme yok, sadece kelime oyunları var’ değerlendirmesini yaptı.

Komisyon toplantısı, 5’inci maddenin görüşmeleriyle devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu