Ekonomi

“Aşırı sıcaklar tarımsal üretimi etkiliyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı sıcakların tarımsal üretime etkisini değerlendirdi.

İklim değişikliğinin beraberinde getirdiği sıcaklıklarda artışlar olduğunu belirten Bayraktar, “Aşırı sıcaklıklar bitkileri gerginleştirir ve verimin düşmesine neden olur. Yağış miktarını ve güneşlenme süresini değiştiren yüksek sıcaklıklar, sulama suyu ihtiyacını artırır. ve en önemlisi insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.Bitki hastalık ve zararlıların ortaya çıkmasına neden olduğu için tarımsal emeğin maliyetini artırıyor. Yüksek sıcaklığın yarattığı stres hayvanları da etkiliyor. Hayvanlarda hastalıklara karşı duyarlılık artarken verim düşüyor ve süt verimi düşüyor” dedi.

Sıcaklıklardaki artışın ayçiçeği ve zeytin üretimine de yansıdığına işaret eden Bayraktar, bunun devam etmesi halinde birçok üründe kayıplar olabileceğini söyledi.

Trakya’nın ayçiçeği üretim alanlarının yüzde 40-45’ini oluşturduğuna işaret eden Bayraktar, “Üretim döneminde yağışların az olması nedeniyle yüksek sıcaklıkların ayçiçeği fabrikasını gerginliğe sokması nedeniyle verimde düşüş bekleniyor. Akdeniz Bölgesi’ndeki zeytin ağaçları da sıcaklıktan etkileniyor, verimde düşüş bekleniyor.” dedi.

Açık alanda doğaya bağımlı olan tarımsal üretimin sıcaklık, yağış gibi faktörler nedeniyle iklim değişikliğinin sonuçlarından doğrudan etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, iklim değişikliği ile birlikte doğal afetlerin daha yıkıcı boyutlara ulaştığını ifade etti.

“Çiftçilerimiz modern sulama tekniklerini kullanmaya teşvik edilmelidir”

Düzensiz ekim ve yağışların hasat takvimini de etkilediğini belirten Bayraktar, düzensizliklerin tarımsal üretime ve üreticilerin karar alma süreçlerine yansıdığını anlattı.

Bayraktar, sulamada yapılan yanlışlara da değinerek şu değerlendirmede bulundu:

“Ülkemizde 2022-2023 döneminde tarımsal kuraklık yaşanmadı ancak yüksek sıcaklıklar tarımsal üretim için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, somut adımlar atılmazsa gelecekte doğa olaylarının etkisinin artacağı uyarısında bulunuyor. Azalıyor” Çok yüksek sıcaklıklar bitkinin su ihtiyacını arttırdığı için dolaylı olarak sulama talebi de artmaktadır.Gelecekteki su ihtiyacının karşılanabilmesi için mevcut su kaynakları korunmalı ve sulanabilir alanlar sulamaya açılmalıdır.Bu nedenle çiftçilerimiz teşvik edilmelidir. modern sulama tekniklerini kullanmak.Değişen iklimle birlikte “Çiftçilerimizin eser deseninde meydana gelecek değişikliklere ayak uydurması gerekiyor. İklim değişikliği ile hangi bölgede hangi eserlerin yetiştirilebileceği konusunda araştırmalar yapılmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu