Haber

Batuhan Mumcu’nun ‘Renkinden Motifine Anadolu Halıları’ sergisi ziyareti

Türkiye’deki müze ve sergilerde oldukça ilgi görmektedir.

Bu bağlamda çalışmalarıyla sergilere büyük destek sağlıyor.

Bu kapsamda Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde yeni bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı da katılarak incelemelerde bulundu.

Türk-İslam sanatının ön plana çıktığı stantta Halı ve Kilim Koleksiyonu büyük ilgi gördü.

‘Renginden Motifine Anadolu Halıları’

Batuhan Mumcu ziyaret sırasında yaptığı konuşmada stantla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Türk ve İslam Eserleri Müzemiz, Türk-İslam sanatının en güzel örneklerini barındıran bir hazinedir. Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinlikleri kapsamında bugün açılışını yaptığımız ‘Renkten Motife Anadolu Halıları’ standıyla müzemizin en değerli koleksiyonlarından biri olan Halı ve Kilim Koleksiyonunu ziyaretçilerin beğenisine sunduk.

“Koleksiyonda 2000’e yakın eser yer alıyor”

Türk kültürünün ve tarihinin bir yansıması olan bu standın bizim için ayrı bir anlamı var. Kültürel mirasımızın zenginliğini ortaya koyuyor. Bu koleksiyonda çoğunluğu Anadolu’nun farklı bölgelerinden getirilen 2000’e yakın eser yer alıyor. Bu eserler arasında kilim, battaniye, heybe, çuval, at-deve battaniyesi gibi dokuma örnekleri bulunmaktadır.

“Özellikle Atatürk Portreli halının görülmesini tavsiye ederim”

Sanatseverleri kürsüye davet eden Mumcu, sözlerine şöyle devam etti:

Anadolu Halı Standı İçeriği, Renginden Motifine

7 Nisan 1914 tarihinde Evkaf-ı İslamiye Müzesi olarak kurulan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 12 bölüm ve Türk ve İslam Sanatının en güzel örneklerinden oluşan toplam 40.000 esere ev sahipliği yapmakta ve günümüze kadar sergilenmektedir. bu eserleri 100 yılı aşkın süredir ziyaretçilerine sunmaktadır. Müzenin dünyaca ünlü ve en değerli koleksiyonlarından biri de Halı ve Kilim koleksiyonudur. Bu koleksiyonun büyük bir kısmı Anadolu’daki cami, türbe gibi çeşitli vakıf yapılarından getirilen halı ve kilimlerden oluşuyor. Koleksiyonda kayıtlı 2000 eserin 600’ü kilim, battaniye, heybe, çuval, at-deve battaniyesi gibi tüy bırakmayan düz dokuma örnekleridir. Bu dokumaların çoğunluğu Anadolu dokumalarından oluşmaktadır. Ayrıca İran, Kafkaslar, Azerbaycan ve Balkan ülkelerinden gelen kilimler de koleksiyona ayrı bir zenginlik katıyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Etkinlikleri Kapsamında Türk ve İslam Eserleri Müzesi Halı ve Kilim Koleksiyonunda yer alan 16 Anadolu Kilimi ve Atatürk Portreli 1 halı; “Renginden Motifine Anadolu Halıları” standıyla ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu