Ekonomi

Irak Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu!

Irak, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattından çıkardığı petrolü ihraç etmesine izin veren Ankara’nın iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasını kazandığını duyurdu. ülkeler.

Irak Petrol Bakanlığı’ndan bir kaynak, Türkiye’nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin aldığı kararı uygulayacağını Irak’a yazılı olarak bildirdiğini bildirdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka kaynak, Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden Türkiye’ye günde 450 bin varil sevk edildiğini, bunun 75 bin varilinin Irak federal devleti ve 370 bin varilinin de Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından çıkarıldığını bildirdi.

Petrol bakanlığından bir başka yetkili, “Bakanlıktan bir heyet yakında Türkiye’yi ziyaret edecek ve tahkim kararı doğrultusunda Kuzey Irak’ta çıkarılan petrolün ihraç edilmesi için yeni bir sistem üzerinde anlaşmak üzere yetkililerle görüşecek” dedi.

Petrol Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada, Ceyhan terminali üzerinden petrol ihracatının devam etmesi ve Irak kamu petrol şirketi SOMO’nun diğer petrol şirketlerine olan yükümlülüklerinin ilgili makamlarla yapılacak toplantılarda görüşüleceği belirtildi. yetkililer.

Konuyla ilgili bilgili bir kaynak, tahkim kararına göre Türkiye’nin Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar ödemek zorunda kaldığını ve bu cezanın 2014-2018 dönemini kapsadığını bildirdi.

Ayrıca 2018 sonrası dönemi kapsayan ikinci bir tahkim davası da görülmeye devam ediyor. Bire bir kaynak, bu davanın iki yıl içinde karara bağlanmasının beklendiğini belirtti.

Türk yetkililer bahisle ilgili gelişigüzel bir açıklama yapmadı.

ÜRETİM MİKTARI

Kaynaklar, kararın Bölgesel Kürt Yönetimi’nin ürettiği petrol miktarını etkileyeceğini ve bunun Kerkük-Ceyhan boru hattının ne kadar süreyle kapalı kalacağına bağlı olacağını belirtti.

Hattın kapanması, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin egemenliğinde petrol üreten şirketler için büyük bir belirsizlik yarattı.

Bölgede faaliyet gösteren Dallas merkezli HKN Energy şirketi, geçen yıl ABD’li yetkililere yazdığı bir mektupta, petrol ihracatının durması halinde Bölgesel Kürt Yönetimi ekonomisinin çökeceğini belirtmişti.

Mektupta, Türkiye’nin Kuzey Irak’tan sağlayamadığı petrolün yarattığı açığı kapatmak için İran ve Rusya’dan daha fazla ham petrol ithal etmek zorunda kalacağı belirtildi.

Bölgede petrol üreten Norveçli DNO, aldığı petrolü kararın ardından depolama tanklarına sevk etmeye başladı.

DNO yaptığı açıklamada, tankların “birkaç günlük” petrol depolayabildiğini söyledi.

Açıklamada, “DNO, Ankara, Bağdat ve Erbil’in petrol ihracatının devamını sağlamak için anlaşmaya varmak üzere görüşmelerde bulunduğuna ilişkin kamuoyu açıklamalarından dikkat çekti” denildi.

Irak’ın petrol ihracatını durdurmasının ardından DNO’nun hisseleri yüzde 9, General Energy’nin hisseleri yüzde 16, bölgenin en büyük sahalarından birini işleten Gulf Keystone’un hisseleri ise yüzde 22 azaldı.

KAYNAK: REUTERS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu