Raiffeisen Rusya ile ilişkilerini kesmesi için ABD baskısıyla karşı karşıya
Avusturyalı Raiffeisen Bank International (RBI), başarısız bir anlaşmanın sonuçları ve hem ABD hem de Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Rusya’daki faaliyetlerini azaltması yönündeki artan baskısı nedeniyle yoğun bir inceleme altında.
ABD daha önce RBI’yi bir Rus oligarkla bağlantılı bir anlaşmaya karşı uyarmış, banka da Mayıs ayında Washington’dan gelen sert bir ültimatomun operasyonlarının önemli bir unsuru olan ABD dolarına erişimini tehdit etmesi üzerine anlaşmayı iptal etmişti.
Rusya’daki en büyük Batılı kredi kuruluşu olan banka, Avusturyalı inşaat şirketi Strabag’ın bir hissesini satın almayı planlıyordu ki bu hamle ABD Hazinesi tarafından ABD yaptırımları altındaki Rus işadamı Oleg Deripaska ile ilişkilendirildi. Deripaska Strabag’la ilgisi olduğunu reddederek ABD’nin tepkisini “saçmalık” olarak nitelendirdi.
RBI’ın işlemi iptal etme kararına rağmen, ABD bankayı cezalandırma tehdidini geri çekmedi ve olası yaptırım ihlallerini yakından izlemeye devam ediyor. ECB de RBI’dan hızlı hareket etmesini talep ederek Haziran ayındaki denetleme kurulu toplantısına yetkililer gönderdi ve bankadan bir sonraki adımlarını özetlemesini istedi.
RBI, kredi ve ödeme hacmini azaltmak ve şu anda 14 milyar avro olan mevduatları azaltmak için çalışmak da dahil olmak üzere Rusya’daki maruziyetini azalttığını belirtti. Ancak bankanın Avrupalı denetçileri RBI’nin Rusya’daki faaliyetlerine ilişkin şeffaflık eksikliğinden endişe duyuyor.
Bu durum, Avusturya ve Doğu Avrupa’da önemli etkiye sahip kilit bir finans kuruluşu olan RBI’yi istikrarsız bir konuma sokuyor. Banka, büyük ölçüde uluslararası ödemelerdeki artan ücretler nedeniyle bu yıl Rusya’dan elde ettiği kârın arttığını gördü.
Bu gelişmeler ışığında Avrupalı düzenleyiciler, bankanın ABD cezalarının tetiklediği varoluşsal bir krizle karşı karşıya kalması halinde olası bir dağılma da dahil olmak üzere RBI için acil durum planlarını tartıştı. Bu tartışmalar diğer küresel bankacılık endişeleri nedeniyle Mart 2023’te askıya alındı.
Avusturyalı yetkililer, bankanın potansiyel sorunları hakkında kamuoyunda yapılacak herhangi bir tartışmanın yansımalarından korkarak RBI’yi çok fazla zorlama konusunda isteksiz davrandılar. RBI Rusya’dan çıkmayı hedeflediğini belirtmiş ancak ayrılış için bir zaman çizelgesi sunmamıştır.
Devam etmekte olan bu destan, ulusal çıkarlar, uluslararası yaptırımlar ve Rusya ile bağlantılı bankaların finansal stratejileri arasındaki karmaşık etkileşimi göstermektedir. RBI, ABD’li ve Avrupalı yetkililerin endişelerini gidermek için çalışırken, bankanın Rusya’daki gelecekteki faaliyetleri belirsizliğini koruyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.