Haber

‘Tiktok sonrası dünya düzeni’

TikTok, bir sosyal medya platformu olmanın ötesinde tartışmalara neden oluyor. ABD için bilgi güvenliğini ihlal, Çin devleti adına casusluk yapma kapasitesine sahip olduğu iddia edilen TikTok, uluslararası ilişkilerde ABD-Çin rekabetinin taraf tuttuğu bir alan haline geldi. Universal yazarı Ceren Ergenç, “Post-TikTok dünya düzeni” başlıklı yazısında TikTok’un bu yarışmadaki konumunu değerlendirdi. Ülkelerin TikTok’a yönelik tutumlarına değinen Ergenç, “TikTok, tüm devlet başkanlarının test edildiği bir mihenk taşı haline geldi.” o yazdı. Ergenç’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“ABD, Çin’in Rusya-Ukrayna savaşına yönelik 12 maddelik barış planına ilk etapta tepki gösterdi ancak ABD Senatosunda TikTok’un yasaklanmasına ilişkin görüşmeler Amerikan Senatosu’nda başlayınca Çin-ABD rekabeti buradan devam etti. bıraktı ve başka bir cephede. TikTok, ABD bilgi güvenliğini ihlal etme ve Çin devleti için casusluk yapma potansiyeline sahip, ancak bunu yaptığına dair (henüz) bir kanıt yok. Amerikalı muhafazakarlar bile TikTok’un yasaklanmasının ABD hükümetinin aleyhine sonuçlanacağını söylüyor. Bu aşamada somut bir kanıt bulunmamakla birlikte ulusal ve uluslararası kamuoyu.

Avrupa Komitesi Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin Çin’in Rusya-Ukrayna barış planına vermediği yansımasını verdi. Von der Leyen, Çin’i insan hakları ihlalleri konusunda uyardı. Bu, von der Leyen’in Biden’ın Avrupa’daki Çin politikalarının temsilcisi olduğu şeklinde yorumlandı. Von der Leyen’in ayrılmasının ardından Avrupa gazeteleri, von der Leyen’in büyük olasılıkla NATO’nun bir sonraki dönem genel sekreteri olacağı için ABD yanlısı bir duruş sergilediğini yazdı. Von der Leyen’in rakipleri arasında İngiltere Savunma Bakanı Wallace ve İspanya Başbakanı Sanchez vardı.

(…)

İspanya’nın da Çin ile ikili ilişkiler geliştirmek için nedenleri var. İtalya ve Portekiz gibi diğer Güney Avrupa ülkeleri ise tam tersine İspanya Çin ile ilişkilerinde mesafeli kalmış ve örneğin Çinli lojistik firması COSCO’nun bir anlaşmaya varmasına rağmen devlet düzeyinde Üretim ve Yol Girişimi’nin bir parçası olmamıştır. bağlantı noktalarından birçoğunu paylaşın. Pandemi ve savaş sonrası yaşanan ekonomik daralma ve iktidar krizi ile Sanchez’in 2023 sonunda yapılacak genel seçimler için dayanak bulma ihtiyacı İspanya’nın Çin’e dönmesine neden oldu. Örneğin, İspanya’da hükümet yetkilileri için TikTok yasaklı değil.

TikTok, tüm devlet liderlerinin test edildiği bir kıstas haline geldi. ABD Kongresi, TikTok’un Singapurlu CEO’sunu sorgularken Çin, ABD merkezli durum tespiti firması Mintz Group’un Pekin ofisinde çalışan beş Çinli uyrukluyu gözaltına aldı. Yabancı yatırımcılar için yerli ortakların varlıklarını arayan yabancı durum tespiti şirketleri, daha önce Çin hükümetinin hedefiydi, ancak son zamanlarda, özellikle dijital endüstride yerli yatırımcılar üzerindeki baskı arttıkça, yabancı yatırımcıların siyasi pozisyona olan güvensizliği. Çin de arttı. Görünüşe göre Çin’in salgında ve savaş sonrası ekonomik gerilemede yabancı yatırımcıları kaçırma lüksü yok. Kısacası, acemi Başbakan Li hızla devreye girdi ve devletin başkent üzerindeki baskısını simgeleyen Jack Ma’yı geri çağırdı. Ma geri geldi ve şirketini altı hisseye böldü. Bunun üzerine Xi, yabancı yatırımcıya teminat sunan bir mektup yayınladı. Devletler, yurt içinde ve yurt dışında pandemi ve savaş sonrası döneme hazırlanmaya çalışıyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu