Türkiye’de Seçim Heyecanı Başladı
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için Türkiye genelinde oy kullanma süreci saat 08.00’de başladı. 60 milyon 697 bin 843 seçmen; 191 binden fazla sandık, saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek.
Türkiye sandıkta… 60 milyon 697 bin 843 seçmen; 81 il ve 973 ilçede kurulacak 191 bini aşkın sandıkta saat 17.00’ye kadar oy kullanılacak.
Seçmenler iki oy pusulasını bir zarfa koyacak. Oy pusulalarının üzerinde yırtık, işaret ve yazı bulunmamasına özen gösterilecektir. ‘Tercih’ veya ‘Evet’ mührü dışında, oy pusulası rastgele imzalanır veya işaretlenirse oy geçersiz sayılır. Birden fazla ittifaka, bire bir ittifaka dahil olmayan bir partiye veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacaktır.
İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı 61 maddelik genelgeye göre; Yarın 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içecek satışı yapılmayacak, halka açık yerlerde alkollü içecek verilmesi ve içilmesi yasaklanacak. Oy kullanma süresi boyunca eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri olan restoranlarda sadece yemek yenebilecektir.
Radyolar ve her türlü yayın organları, seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapamayacak. Ancak YSK’nın seçimle ilgili vereceği haber ve tebligatlar 18.00-21.00 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında yayınlanacak.
Seçim günü saat 21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak, ancak YSK tarafından gerekli görülmesi halinde saat 21:00’den önce yayın yapılmasına karar verilebilir.
Yine Bakanlık genelgesine göre; Sosyal medya platformlarında yer alan “seçim suçları” ve “tahrik edici paylaşımların” takibi için kolluk kuvvetleri tarafından “siber suçlarla mücadele ekipleri” görevlendirildi. Hata tespiti halinde gruplar gerekli adli/idari işlemleri yapacaktır.
ELEKTRİK KESİNTİSİNE KARŞI ÖNLEM
Genelgede, elektrik kesintilerinin yaşanmaması için jeneratör ve aydınlatma sistemleri gibi güç kaynaklarının ilgili kurumlarla koordineli olarak gerektiğinde kullanılmak üzere çalışır durumda tutulacağı belirtildi. Genelgede, bugün için elektrik kesintilerinin yaşanmaması adına trafoların korunması ve gerektiğinde kullanılacak jeneratör ve benzeri güç kaynaklarının temini için ilgili kurumlarla koordinasyon halinde tedbirler alınacağı kaydedildi.
SİLAHLAR YASAKTIR
Genelgeye göre, asayiş ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında kimsenin silahını taşımasına izin verilmeyecek. Oy kullanma alanlarına seyyar satıcı ve araç girişi yasaktır. Vatandaşların sandığa ulaşmasını sağlayacak tedbirler alınacak, vatandaşın iradesini baskı yoluyla etkilemeye yönelik girişimlere asla izin verilmeyecektir. Oy kullanma günü tüm sandıklarda vatandaşların sandığa gidip gelmelerini ve sandıklarda meydana gelebilecek olayları önlemek için gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır.
Oy sayım ve döküm işlemleri gece geç saatlere kadar sürebileceğinden, sandıkların konulduğu yerler ve çevresinin aydınlatılması için seçim kurulları ve ilgili birimlerle uyum ve işbirliği sağlanacak.
Genelgeye göre, sandık ve çantaların ilgili kişilerce il ve ilçe seçim kurullarına teslimi sırasında güzergâhlarda ve korunacakları binalarda güvenlik önlemi alınacak. Oyların sayımı ve dökümü tamamlandı.
Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olması sonrasında umdukları sonucu alamayan kişi veya grupların istenmeyen olaylar yaşayabileceği veya istenilen sonucu alan kesimlerin geniş katılımlı kutlama etkinlikleri düzenleyebileceği göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacaktır.
Ayrıca valilikler tarafından yörenin özelliklerine göre ve seçim sürecinde oluşabilecek hassasiyetler çerçevesinde ek tedbirler geliştirilerek uygulanacaktır.
SEÇİM UYUM KURULU KURULDU
Görevdeki kurumlar arasında uyum ve işbirliğinin sağlanması, ülke genelinde seçimle ilgili her türlü tedbirin gözden geçirilip izlenmesi, seçimle ilgili olayların anlık olarak paylaşılması ve proaktif tedbirler geliştirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Seçim Uyum Komisyonu kurulmuştur. seçim takviminin son tarihi içinde bildirilen olaylarla ilgili olarak.