Çay atıklarından “toz protein” ve “probiyotik” üretilecek
Adana’da çay üretim sürecindeki atıklardan toz protein ve probiyotik üretilecek.
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Dr. Öğretim Üyesi Levent Yurdaer Aydemir başkanlığında hazırlanan “Çay Üretim Prosesi Atıklarından Toz Protein ve Probiyotik Üretimi” konulu proje ve Beta Beşin Sanayi ve Ticaret A.Ş. bir müşteri kuruluşudur, desteğe değer görülmüştür.
TÜBİTAK – 1505 “Üniversite-Sanayi İşbirliği Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazanan proje hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Aydemir, “Çalışmanın ilk aşamasında toz formda protein ve probiyotik ekstraktlar kullanıldı. siyah çayın işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardan üretilecek ve farklı gıda türlerinde uygulamalar yapılacak, ardından üretim süreci pilot ölçeğe taşınacak, üretim koşulları optimize edilecek ve ticarileştirme çalışmaları yapılacaktır. “
Doç. Dr. Zafer Erbay ve Osmaniye Korkut Çet Üniversitesi (OKÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Hande Demir’in araştırmacı olarak yer aldığı projede bir doktora ve iki yüksek lisans öğrencisine burs sağlanacak. – ADANA