Sudan’da Kadim Ramazan Geleneği: Sahur davulcuları
Sudan’da ramazan ayında geceleri insanları sahura uyandırmak için mahalle mahalle dolaşan “Musahhirati” adlı sahur davulcuları, akıllı cihazlar sayesinde unutulmaya yüz tutmuş kültürel miraslarını gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. .
Mahallenin bir grup genci, hevesli sahur davulcusu, davul ve tefler eşliğinde, “Ey oruçlu, kalk sahur yap!” Feryatlarıyla başlayan ve yüksek sesle söylenen ilahiler ve manilerle halkı sahura kaldırıyor.
Kırsal kesimde bu gelenek daha yaygınken, kentlerde bir grup genç bu geleneği yaşatmaya çalışıyor. Onları geçmişe götüren ve çocukluk anılarını canlandıran bu geleneğin yaşatılması için bir yaşın üzerindekiler mutlaka davulcuları destekliyor.
Bazı Arap ülkelerinde asırlardır devam eden bu ramazan ayininde mahalledeki gençler de ilahiler ve manilerle eşlik ediyor. Musahiratiler bu işi yapmaya razı olsalar da mahalle sakinlerinin bazılarının ikramlarını geri çevirmezler.
“Sahurda davul çalma fikri kadim bir gelenektir”
Genç ramazan davulcusu Mazin Hüseyin, yaklaşık 15 yıldır bu etkinliğe katıldığını belirterek, “Sahur çalma fikri eski bir gelenek. Gençler ve çocuklar bize eşlik ediyor. Biz bu geleneği bizden öğrendik. atalar, atalar, onlar bize bu bayrağı teslim ettiler, biz de nesiller boyu teslim edeceğiz.” söz konusu.
Hüseyin, “Sudan’da sahur çalmanın tarihi telefon ve teknoloji çağına kadar uzanıyor. Bu geleneğin unutulmaması için çaba harcıyoruz” dedi. şeklinde konuştu.
“Bazı kadınlar evden çıkar ve bir şiir veya ilahi ister”
Bir diğer sahur davulcusu Rami Abdulkadir, her gün bir mahalle seçtiklerini ve insanları sahura uyandırdıklarını söyledi.
Abdülkadir, “Bu fikir, sokağa çıkıp bize soğuk içecekler ikram eden, ilahiler ve methiyeler okunmasını isteyen ailelerden büyük tepki gördü.